31 października w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie, na podstawie którego nazwa Rogal świętomarciński została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwadzieścia dni po jego opublikowaniu.
Jedzony przede wszystkim 11 listopada, nadziewany białym makiem i bakaliami Rogal świętomarciński to już ósmy polski produkt (po bryndzy podhalańskiej, oscypku, miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich oraz staropolskich miodach pitnych „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak” i „czwórniak”), którego nazwa została zarejestrowana i podlega prawnej ochronie na obszarze Unii Europejskiej. Podobnie jak w poprzednich przypadkach producenci zdecydowali, że organem kontrolującym zgodność procesu produkcji ze specyfikacją będzie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »